Trudnoća je posebno fiziološko stanje u životu žene. Tjelesne promjene koje prate trudnoću utječu na ravnotežu, mobilnost i mogućnost izvršavanja aktivnosti svakodnevnog života trudnice.

Kako se mijenja tijelo majke?

Posturalne promjene – pomicanje centra težišta tijela prema naprijed, povećanje lumbalne lordoze zbog izražene rotacije zdjelice prema naprijed, povećana torakalna kifoza zbog hormonalnih promjena koje utječu na povećanje i težinu grudi, povećani laksitet ligamenata i zglobova koji postaju opušteniji i fleksibilniji, a što omogućava pripremu zdjelice za proširenje na tzv. pubičnoj simfizi.

Fiziološke promjene – podizanje dijafragme prema gore i rast broja otkucaja srca kako bi tijelo bolje opskrbilo fetus kisikom.

Dobitak na tjelesnoj težini – uobičajeni prirast tjelesne mase iznosi 13%, a glavnina povećanja se odvija u kasnijoj fazi trudnoće. Svako povećanje tjelesne mase povećava sile na zglobove donjih ekstremiteta.

Akumulacija tekućine u stanicama i tkivima izaziva oticanje/edeme.

Pozitivni učinci vježbanja u trudnoći

Vježbanje tijekom trudnoće ima brojne učinke, kako na trudnicu tako i na fetus. Dokazani pozitivni učinci vježbanja u trudnoći podrazumijevaju poboljšanje i održavanje tjelesne kondicije, održavanje tjelesne mase, smanjenje rizika od razvoja gestacijskog dijabetesa, ali i smanjenje simptoma depresije te poboljšanje raspoloženja.

Prilikom izrade programa i vježbanja trudnice, potrebno je imati na umu promjene tjelesnih sustava trudnice (kardiovaskularnog, respiratornog, mišićno-koštanog, gastrointestinalnog, urogenitalnog i termoregulacijskog), utjecaj promjena tjelesnih sustava trudnice na fetus te fetalne odgovore na vježbanje tijekom trudnoće.

Dobro pripremljena žena za trudnoću podrazumijeva trudnicu koja će s minimalnim poteškoćama prebroditi cijelu trudnoću i postpartalni period. U FizioSculpt studiu educirani smo za vježbanje i s trudnicama i s rodiljama te svim mamama i budućim mamama rado pružamo podršku.

Comments are disabled.